Cite this article as:

Khanadeeva M. A., Zlobina L. N., Starichkova N. I., Antonyuk L. P. Application of rhizobacteria for increase in the efficiency of the spring soft wheat cultivation. Izvestiya of Saratov University. New series. Series: Earth Sciences, 2015, vol. 13, iss. 1, pp. 222-?.


UDC: 
339.13.012

Application of rhizobacteria for increase in the efficiency of the spring soft wheat cultivation

Abstract

The data on the effect of the pre-sowing treatment with bacteria Azospirillum brasilense on grain yield and quality of spring soft wheat plants are given. The results obtained show a positive effect of rhizobacteria on yield under stress conditions of vegetation, with pre-sowing does not adversely affect the quality of the grain.

References

Бебякин В. М., Крупнова О. В. Генетическая обусловленность SDS-показателя у яровой мягкой пшеницы // Цитология и генетика. 1990. Т. 24, № 4. С. 61–65.

Кириченко Е. В., Жеймода А. В., Коць С. Я. Влияние растительно-бактериальной композиции на продуктивность яровой пшеницы // Агрохимия. 2005. № 10. С. 41–27.

Сергиенко В. Г., Перковская Г. Ю., Титова Л. В., Кириченко Е. В. Применение биологически активных препаратов против болезней томата // Защита растений, 2006. Вып. 30, ч. 1. С. 506–509.

Чеботарь В. К., Макарова Н. М., Шапошникова А. И., Кравченко Л. В. Антифунгальные и фитостимулирующие свойства ризосферного штамма Bacillus subtilis Ч‑13 – продуцента биопрепаратов // Прикладная биохимия и микробиология. 2009. Т. 45, № 4. С. 465–469.

Whipps J. M. Microbial interactions and biocontrol in the rhizosphere // J. Experim. Botany. 2001. Vol. 52, № 90001. P. 487–511.

 

Short text (in English): 
Full text (in Russian):